fbpx

Baş dönmesi ve dengesizlik yakınmaları toplumda oldukça sık görülen yakınmalardır.

Hemen herkes hayatının bir bölümünde kısa ya da uzun süreli olarak bu tip problemlerle karşılaşır.

İnsan vücudunda karşılaşılabilecek yüzlerce neden baş dönmesi ve dengesizliğe neden olabilir.

Bunlardan bir kısmı kulak hastalıklarıyla ilgilidir.

Kulak kaynaklı baş dönmelerinde dengesizlikten ziyade genellikle belirgin bir dönme hareketi hissedilir.

Dönme hissini yaşayan insanlar bu durumu hemen her zaman etraflarındaki dünyanın dönmesi şeklinde tarif ederler.

Kulak kaynaklı baş dönmelerinde bulantı ve kusmayla sık karşılaşılır.

Kulağımızdan kaynaklanan baş dönmeleri içinde en büyük grubu halk arasında “kristal kayması” ya da “kristal oynaması” şeklinde isimlendirilen “Benign paroksismal pozisyonel vertigo” hastalığı oluşturur.

“Benign paroksismal pozisyonel vertigo” ya da “kristal kayması” – “kristal oynaması” iç kulakta görevli mikroskobik taşların çoğu zaman bilinmeyen nedenlerle serbestleşmesi ve bulunmamaları gereken bir bölgeye kaçarak denge organının fonksiyonunu bozmaları sonucunda gelişir.

D vitamini eksikliğinin “Benign paroksismal pozisyonel vertigo” ya da “kristal kayması” – “kristal oynaması” hastalığında etkili olabileceği gösterilmiştir.

“Benign paroksismal pozisyonel vertigo” ya da “kristal kayması” – “kristal oynaması”ndan şüphelendiğimiz hastalarda problemin nedenini tespit etmek ve tedavi etmek için belirli manevralar yaparız.

Manevralardan sonra şikayetler gerilemekle birlikte kısa süre içinde hastalığın tekrarlaması oldukça olasıdır.

Çoğu zaman birkaç hafta içinde birkaç kez tekrarlanan manevralarla hastalığın alevli dönemi atlatılır. Bununla birlikte “Benign paroksismal pozisyonel vertigo” ya da “kristal kayması” – “kristal oynaması” hastalığını bir kez atlatan insanların diğer insanlara göre bu hastalığı tekrar geçirme ihtimalleri daha yüksektir.

Kulak kaynaklı baş dönmelerine zaman zaman çınlama, basınç hissi ve işitme kaybı eşlik edebilir.

Yukarıda belirttiğim 4 yakınmanın eşlik ettiği ataklar “Meniere Hastalığı” denilen nadir bir hastalıkta görülür.

Bunların dışında baş dönmesi ve dengesizlik yakınmaları sıklıkla beyin – sinir sistemi ile ilgili problemlerde de görülür. Dolayısıyla kulakla ilgili sorun tespit edilmeyen hemen her hasta MR gibi görüntüleme yöntemlerine tabi tutulur.

Baş dönmesi insanda yarattığı endişe ve fonksiyon kaybı itibariyle acil bir durumdur ve yalnızca Kulak Burun Boğaz hekiminin değil çoğu zaman birden fazla hekimin değerlendirmesine ihtiyaç duyulur, çok sayıda tetkik yapılması gerekebilir.

Aklınıza Takılanlar Mı Var?

DOKTORUNUZA SORUN

    SHOPPING CART