fbpx

Gırtlak, dil, dil kökü, ağız tabanı, ağız duvarları, burun içi, sinüsler ve yutak bölgesinin kanser ameliyatlarını Kulak Burun Boğaz hekimleri yaparlar.

Yukarıda saydığım hastalıklar arasında en sık dil ve gırtlak kanseriyle karşılaşırız.

Bu hastalıklar için yapılacak ameliyatlarda ilgili organın bir kısmı ya da tamamı alınır, ayrıca boyun bölgesinde yer alan lenf bezlerinin gerekli görülen bölgeleri çıkarılır.

Bu ameliyatlarda biz ve hastalarımız için en önemli konular; yemek yeme ve yutma, konuşma, rahat nefes alma işlevlerinin korunabilmesidir. Ameliyat edeceğimiz organlar bizzat bu işlevleri yerine getiren organlardır. Her ameliyatı planlarken bu işlevleri korumak istesek de bazı durumlarda bu mümkün olmaz.

Tümör dediğimiz hastalıklı dokunun tamamen çıkarılması gerekmektedir ve bunun için bu organların önemli bir kısmını almak zorunda kalırız.

Dil kanseri nedeniyle ameliyat ettiğimiz hastalar çoğu kez yutma ve konuşma işlevlerini yerine getirebilirler. Benzer durum ağız içi, yutak, burun ve sinüs bölgelerinde yer alan tümörler için de geçerlidir.

Sık karşılaştığımız tümörlerden biri olan gırtlak kanserinde gırtlağın bir kısmını koruyabilirsek işlevlerini de büyük oranda korumayı başarırız. Ancak bazı durumlarda gırtlağın tamamının alınması gerekir.

Bir organın tamamının alınması ya da bir kısmının korunması çoğu zaman doktor olarak bizim kararımıza bağlı değildir. Bugüne kadar yapılmış ameliyatlara dayanarak kılavuzlar hazırlanmış, gırtlağın tamamen alınmasını gerektiren durumlar büyük oranda karara bağlanmıştır.

Kanser son derece ciddi bir hastalıktır ve tedavisi profesyonelce yapılmalıdır. Radyoterapi ve kemoterapi doktorlarının da hazır bulunduğu konseylerde tartışarak karar verilmesi uygundur. Tedavi sürecinde seçim hakkının sizde olmadığı aşamalar olacaktır. Sabırla tedavinizi takip etmenizi ve hekiminize güvenmenizi tavsiye ederim.

Aklınıza Takılanlar Mı Var?

DOKTORUNUZA SORUN

    SHOPPING CART