Gözlerimizin altında, iç tarafında ve üstünde birer çift, arkasında bir adet tek olmak üzere burnumuzun içine açılan toplam 7 adet sinüs boşluğu bulunmaktadır.
Aşağıda yer alan şekilde bu sinüsler basitleştirilerek gösterilmiştir.
Grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklar geçirirken sinüslerimizin içinde bir miktar iltihap birikir ve “Sinüzit” durumu oluşur.
Bu tip Akut Sinüzit çoğu zaman kendiliğinden gerileyen ve basit ilaç tedavisine kolaylıkla yanıt veren bir hastalıktır.
Ancak bazı durumlarda (yetersiz tedavi, yapısal yatkınlık, kirli hava vb.) hastalık kendiliğinden gerilemediği gibi ilaç tedavisine de yanıt vermez.
İşte biz buna “Kronik Sinüzit” deriz.
Kronik sinüzit oluştuğu zaman mikroplar sinüslerimizin duvarında bir film tabakası oluştururlar ve ilaçlar bu tabakanın içine nüfuz edemez.
Kronik iltihap haline bazen sinüs duvarını döşeyen cilt dokusunun (mukoza) balon gibi şişmesi eşlik eder ve biz bu şişliklere “Polip” deriz.
Burun içinde büyüyen bir “Polip” dokusunun basitleştirilmiş şemasını fotoğrafta görebilirsiniz.
Sinüs ameliyatlarında içeride biriken iltihap boşaltılır ve tekrar oluşmaması için sinüs girişleri genişletilir, polipler temizlenir.
Ameliyatın amacı bağışıklık sisteminin sinüzite karşı mücadelesini kolaylaştırmaktır.
Bazı ilaçların kullanılması hastalığın tekrar etme riskini azaltır ancak tamamen yok etmez.
Ameliyattan önce en sık aldığım sorulardan birine yanıt olarak hastalarımı hep şu şekilde bilgilendiririm: “Yeniden sinüzit gelişimi ve polip oluşumu riski elbette vardır. Ancak bu risk evrenseldir ve dünyanın neresine giderseniz gidin sizinledir.
Ayrıca tekrarlayan hastalıkların daha evvelki problemlere göre çok daha hafif olacağını bilmekte fayda var. Tıbben gereklilik hali oluşmuş bir ameliyattan hastalığın tekrar etme riskini öne sürerek kaçmaya çalışmak çok daha ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Amerika’yı yeniden keşfetmektense modern tıbbın önerilerine uymak daha akılcı ve pratiktir.”